Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Grote kansen en uitdagingen voor het sociaal werk

Lezing/College

Van maandag 15 tot vrijdag 19 februari hebben het AKMI en de opleiding MWD twee Amerikaanse Social Work onderzoekers op bezoek: Deborah Padgett, professor aan de New York University en Kendall Atterbury, PhD-student, consultant van Community Acces (een grote zorgaanbieder) en ervaringsdeskundige. Zij zijn uitgenodigd voor een tegenbezoek, nadat onderzoekers, docenten en ervaringsdeskundigen vorig voorjaar bij NYU op bezoek zijn geweest.

Het programma bestaat uit ontmoetingen met studenten, docenten, professionals, onderzoekers en ervaringsdeskundigen tijdens bijeenkomsten en gastlessen. Deze zullen gaan over sociaal werk in New York, onderzoeksmethoden, de ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid en nieuwe beloftevolle methoden in het sociaal werk. Veel nieuwe methoden in het sociaal werk (bijvoorbeeld het krachtgericht werken) komen uit Amerika. Tegelijkertijd hebben ze in Amerika ook al langer ervaring met een kleinere overheid en een grotere aanspraak op eigen kracht. Dit is een mooie kans om uit eerste hand van onderzoekers die de praktijk van het sociaal werk goed kennen te horen hoe dit er uit ziet en hoe hier mee om te gaan.

Tijdens de week zijn er vier publieksbijeenkomsten, allen op de Amstelcampus. Deborah Padgett, lid van de commissie die in Amerika deze uitdagingen heeft vastgesteld, leidt deze eerste bijeenkomst in. Dit is een debat over de grote kansen en uitdagingen voor het Amsterdamse sociaal werk, met een inleiding over de Amerikaanse Grand Challenges door Deborah Padgett en een lezing van Emmy Tiderington over uitdagingen voor ‘street level social work’. De lezing vindt plaats in de gemeenschappelijke ruimte 8 ste verdieping MLH, Wibautstraat 5a.

Flyer programma

Aanmelden of vragen?