Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Participatie van jeugdigen met psychische of gedragsproblematiek in Amsterdam

Betere ondersteuning in hun dagelijkse activiteiten als school, (bij)baan, sporten en contact met vrienden

Project

Voor jongeren (tot 23 jaar) zijn school, werk of een bijbaantje, sporten en chillen met vrienden belangrijk. Bij jongeren met psychische of gedragsproblemen is vaak praktische ondersteuning nodig om deze gewone, dagelijkse activiteiten te doen en vol te houden. Hulpverleners of docenten weten soms niet goed hoe zij het beste met hen in contact komen én blijven.

Ondersteunen, vertrouwen én loslaten

Ook vinden de professionals het lastig dat zij bij de ondersteuning van deze jongeren tegelijkertijd rekening moeten houden met hun behoefte aan autonomie en om sámen met hen beslissingen te nemen.

Praktische research output

In dit project ontwikkelen partners in de Kenniswerkplaats Transformatie Jeugd, in samenwerking met de Amsterdamse werkplaats Sociaal Domein en partners in de GGZ praktische tools voor hulpverleners en docenten. De jongeren uit de onderzoeksgroep werken hieraan mee. In pilots testen we of de ontwikkelde tools de hulpverleners en docenten ook daadwerkelijk helpen.

Verwachte onderzoeksopbrengsten zijn: een toolkit, een rapport en diverse artikelen.

N.B.: Binnen AKMI wordt dit project primair getrokken door het lectoraat Kwaliteit en Effectiviteit in de Zorg voor Jeugd

Gepubliceerd door  AKMI 8 april 2019