Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Amsterdamse partijen werken aan co-creatie

Project

Door de transitie in het sociale domein krijgen de instellingen die op dit terrein actief zijn een andere rol. Ze maken een ontwikkeling door van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ en houden zich in toenemende mate bezig met faciliteren, samenwerken en co-creëren. Maar wat is daarbij belangrijk? En hoe doe je dat? Dit zijn de vragen waar dit project, onderdeel van de Werkplaats Sociaal Domein, zich op richt.

Aanleiding

Dit project is onderdeel van de Werkplaats Sociaal Domein metropoolregio Amsterdam. Dit project draait om acht Amsterdamse partners die al lange tijd betrokken zijn bij het lectoraat en/of de Wmo werkplaats. Ze hebben ieder een eigen project of werkwijze waar ze graag meer inzicht in willen krijgen. Een overeenkomst is de co-creatieve aard van de projecten of werkwijzen, waarbij professionals intensief samenwerken met burgers, sociale netwerken, vrijwilligers en/of andere professionals.

Co-creatieve interactiestijlen

In dit project ontwikkelen de verschillende partijen een overzicht van co-creatieve interactiestijlen. Zo willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de interactiestijlen die co-creatie en samenwerking met burgers en andere instellingen bevorderen. De partijen kunnen dit overzicht van verschillende interactiestijlen als discussiemiddel binnen de teams inzetten om te zien waar het goed gaat en wat beter kan.

Resulten/producten

Het project levert twee verschillende resultaten/producten op:

  1. een gezamenlijk opgesteld overzicht van co-creatieve interactiestijlen en
  2. per organisatie een stand van zaken en verbeterplan op het gebied van co-creatieve interactiestijlen

Bijdrage aan onderzoek/praktijk/onderwijsOnderzoek

  • Onderzoek: het project levert een theoretisch kader gericht op co-creatieve interactiestijlen, en past dit theoretisch kader toe op de praktijk binnen acht verschillende Amsterdamse partijen, zodat we perspectieven en praktijken met elkaar kunnen vergelijken.
  • Praktijk: het project biedt de acht betrokken partijen concrete handvatten om hun interactiestijlen in kaart te brengen en te verbeteren zodat ze optimaal werken aan co-creatie met burgers en andere partijen.
  • Onderwijs: in de eerste plaats schrijft een vierdejaars student haar scriptie binnen dit project (Lonneke van Grootheest). Verder kunnen de resultaten nieuwe inzichten opleveren voor het curriculum in het sociaal werk.

Betrokken partners/stakeholders

Lectoraat Outreachend werken en Innoveren (binnen Werkplaats Sociaal Domein Amsterdam), MaDi Zuidoost, De Kandidatenmarkt, Samen Wonen- Samen Leven, HVO-Querido, Het Leger des Heils, Odibaan, Stichting Eropaf en de Vrijwilligersacademie.

21 december 2022

Project Info

Startdatum 01 nov 2016

Contact

Tineke Bouwes
Marc Räkers
Rosalie Metze