Hogeschool van Amsterdam

Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Denk mee over optimale zorg op de Design Jam

23 mei 2014 15:27 | AKMI

Nederland vergrijst. Daarom wordt een steeds groter beroep gedaan op mantelzorgers, zoals familie, vrienden en vrijwilligers. Mantelzorgers zijn vaak emotioneel betrokken bij de gezondheid en veiligheid van de persoon waarvoor zij zorg op zich nemen.

Dit betekent dat zij gemotiveerd zijn om zich maximaal in te zetten, maar kan ook leiden tot een te grote afhankelijkheid van de zorgvrager van de mantelzorgers en kan een aanslag op de mentale en lichamelijke gezondheid van de mantelzorgers zelf betekenen.

Goede communicatie kan de druk op mantelzorgers verlichten, zorgen voor een evenwichtige verdeling van de werklast tussen de professionele zorg en de mantelzorg en de zorgvrager meer regie over de eigen zorg geven. In het ideale geval doorbreekt het traditionele patronen; maar al te vaak wordt zorg gezien als iets dat de zorgbehoevende ontvangt en de zorgverlener moet bieden. Iemand die op bepaalde vlakken hulp nodig heeft, kan echter uitstekend in staat zijn om zelf op andere manieren hulp te bieden. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zelf het huishouden niet meer kan doen, maar nog wel kan voorlezen op scholen of de buurvrouw kan helpen met haar computer.

Denk op zaterdag 14 juni mee met ontwerpers en onderzoeker over de oplossingen van morgen!

Op zaterdag 14 juni organiseert de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met designjams.org, Amsterdam Creative Industries en Amsta een Design Jam, een dag waarop betrokkenen, studenten, onderzoekers en ontwerpers en ontwikkelaars uit het bedrijfsleven onder begeleiding van ervaren mentoren gedurende een dag een ontwerpuitdaging aangaan om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.

Iedere Design Jam pakt een ander maatschappelijk vraagstuk aan. Deze editie van Design Jam Amsterdam richt zich onder het motto ' Wat kan ik voor je doen? ' op het optimaal balanceren van zorg. De ideeën en ontwerpen die op deze dag tot stand komen zullen later in het jaar in het kader van een Europees onderzoeksproject worden doorontwikkeld en getest. Om tot nuttige en bruikbare innovaties te komen is deelname van direct betrokkenen essentieel.

Meedenken? Kijk voor meer informatie op digitallifecentre.nl.

Datum: zaterdag 14 juni van 9.00 uur - 18.00 uur Locatie: Studio HvA, Wibautstraat 2-4, Amsterdam Contactpersoon: Pascal Wiggers, p.wiggers@hva.nl