Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Een onderzoek naar het begrip: ‘inclusieve wijkeconomie'

Blog Fieldlab Zuidoost
Gepost op: 10 okt 2016

Tijdens het jaarcongres van fieldlab Zuidoost gaven wij als onderzoekers van de verschillende lectoraten een presentatie over hoe wij kijken naar de economie van Zuidoost. Wijkeconomie gaat over de mogelijkheden van mensen en de mogelijkheden die hen worden geboden om in vrijheid hun werk en leven in te richten. Wij kijken naar de oplossingen die mensen hebben gevonden om in Zuidoost te wonen en te werken.

Vragen die opkwamen vanuit de participanten tijdens het jaarcongres waren: Is een inclusieve wijkeconomie een economie met of zonder vrijwilligers? Betekent een inclusieve wijkeconomie dat al het geld in de wijk blijft? Wordt er binnen een inclusieve wijkeconomie ook nagedacht over de armoede grens? Dit is maar een klein deel van de vele vragen die het woord ‘wijkeconomie’ oproept.

Ook uit de focusgesprekken die wij de afgelopen periode gevoerd hebben met bewoners in Zuidoost blijkt dat er veel verschillende invullingen van het begrip bestaan. Inclusieve wijkeconomie is bijvoorbeeld volgens bewoners: de mate van leefbaarheid, de verschillende kansen en mogelijkheden die een wijk biedt omtrent werkgelegenheid, de invloed van het stadsdeel, de ondernemers aan de ene kant van het spoor en de ondernemers aan de andere kant van het spoor en zo kan ik nog een tijdje doorgaan over de verschillende opvattingen.

Tijdens het voeren van een focusgroep gesprek worden er vijf stellingen voorgelegd aan de bewoners. Zij gaan hierover met elkaar in gesprek. Het bijzondere van deze gesprekken is dat er ook veel thema’s over het leven terug komen waar zij elke dag mee te maken hebben zoals: opvoeding binnen de verschillende culturen, discriminatie, hoe kan ik overleven om mijn rekeningen te kunnen betalen. Deze thema’s leggen andere lagen van een ‘wijkeconomie’ bloot. Wij vragen de bewoners ook wat zij van de HVA verwachten in ruil voor het gesprek.

Eén ding is heel duidelijk: Zuidoost is aan het veranderen, het is upcoming, veel mensen , buiten Zuidoost, willen er gaan ondernemen. In eerste instantie lijkt dit heel positief voor een wijkeconomie maar tijdens de gesprekken zijn wij er als onderzoekers achter gekomen dat de bewoners het ook als een groot risico ervaren. Kan de ‘Zuidoost cultuur’ wel blijven bestaan? De cultuur waar bewoners eten met elkaar delen en door verkopen, een cultuur waar bewoners bij elkaar kunnen binnenlopen zonder eerst te bellen of het wel uitkomt. Is er nog wel ruimte voor jongeren uit Zuidoost om te ondernemen en een huis te vinden? en krijgen zij eerlijke en gelijke kansen?

Het begrip wijkeconomie blijkt heel gelaagd te zijn. De focus gesprekken roepen nieuwe vragen op bij bewoners, de uitkomsten van die gesprekken betekenen voor de professionals van het stadsdeel en de onderzoekers van de verschillende lectoraten dat we anders, ruimer , dan via de klassieke opvattingen na moeten denken over wijkeconomie . Wij blijven voorlopig doorgaan met het voeren van focusgroep gesprekken. Op zoek naar nieuwe kennis, om een beter beeld te krijgen van aspecten van wijkeconomie die nog niet beschreven zijn, maar wel bestaan, en een dieper, gelaagder begrip van (wijk) economie te ontwikkelen en beter te begrijpen wat de bewoners nodig hebben.