Kenniscentrum Achieve

Samenwerking universiteit Sydney in onderzoek hypermobiliteit

19 dec 2014 15:20 | Kenniscentrum Gezondheid

Fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Mark Scheper is door de Macquarie University in Sydney uitgenodigd om binnen de University children’s hospital network Sydney enkele weken onderzoek te doen naar hypermobiliteit. Als promovendus Fysiotherapie onderzoekt Scheper het Hypermobiliteitssyndroom (HMS). “De uitnodiging is een internationale erkenning van ons onderzoek, iets om trots op te zijn,” aldus Scheper.

De vakgroep in Sydney volgt sinds drie jaar een groep kinderen met HMS. Het bindweefsel van mensen met HMS kent een afwijking waardoor zij grotere soepelheid in pezen, spieren, gewrichten kennen en de huid elastischer is dan gemiddeld. “Binnen ons eigen onderzoek hebben wij de beperking dat wij de proefpersonen nog niet over een langere periode kunnen volgen. Onze collega’s in Sydney volgen al een geruime tijd een groep kinderen met HMS," vertelt Scheper

Bundeling expertise

"Dit samenwerkingsverband betekent een verrijking voor beide onderzoeksgroepen. Ik ben gevraagd om de groep nog eens te meten, en ga ondertussen leren van hun expertise. Niet alleen op het gebied van onderzoek maar ook op het gebied van patiëntenzorg. Met name op dat laatste gebied heeft de onderzoeksgroep in Sydney een gerenommeerde reputatie. Ook hun oplossingen op het gebied van grootstedelijkheid en patiëntenzorg op lange afstand acht ik als zeer waardevol voor onderzoek, patiëntenzorg en onderwijs,” aldus Scheper.

Waar ligt de oorzaak van HMS?

Scheper startte zijn promotieonderzoek met een studie naar HMS bij professionele dansers. De studie bevestigde het al langer vermoedde verband tussen HMS en angst- en depressieklachten. Zijn meest recente onderzoek, dit jaar verschenen in Muscoskeletal Disorders, gaat over de het verband tussen HMS en functionele status ofwel de algehele conditie van een individu. Eveneens heeft recent onderzoek in samenwerking met de universiteit van Gent aanwijzingen gevonden voor betrokkenheid van het brein bij deze aandoeningen. Deze nieuwe hypothesen zullen in de komende jaren verder worden uitgediept.